Nederlandse muziekexport in 2007 21% gestegen 17-01-2009

De export van Nederlandse muziek is al een aantal jaar indrukwekkend te noemen en doet niet onder voor andere Europese landen. Op het gebied van dance behoort Nederland zelfs tot de absolute top met artiesten als Armin van Buuren, Tiësto, Ferry Corsten, Sander van Doorn, Marco V en Fedde le Grand. In 2007 steeg de Nederlandse muziekexport met maar liefst 21%, in vergelijking tot 2006, zo werd vandaag bekend uit een onderzoek van Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur.

De opbrengst van de export van Nederlandse populaire muziek was in 2007 een bedrag van 43,5 miljoen euro, een stijging van 21 % in vergelijking tot 2006.

Belangrijke speler in dance
Ongeveer 25% van de Nederlandse muziekexport in 2007 komt op het conto van concerten in de dancemuziekwereld. Op het moment dat de muziekreleases hierin worden meegenomen komt het percentage op rond de 36%. Nederland is in dit genre mondiaal al enkele jaren één van de belangrijkste spelers.

Andre Rieu ook een steeds belangrijker speler
De als maar groeiende populariteit van André Rieu in de wereld begint in 2007 ook steeds meer merkbaar te worden in de cijfers. In 2007 is al een duidelijke groei van ruim 30% te zien bij die cijfers.

Exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland
Het bedrag van 43,5 miljoen euro verwijst onder andere naar de opbrengsten van de exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland na aftrek van gemaakte kosten maar inclusief royalty’s, uitbetaalde salarissen aan Nederlandse werknemers, winst en belasting. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van rechtenorganisaties (BUMA, STEMRA en SENA) en informatie van bedrijven uit de Nederlandse muziekbranche.

Van de Nederlandse muziekexport is 34,6% afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (€15,0 miljoen), 23% komt van de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland (€10,1 miljoen) en ruim 42% van optredens van Nederlandse artiesten over de grens (€ 18,4 miljoen).

 

© s. kroeske - j.fictoor