Gary Brooker wint rechtzaak om royalty's Gary Brooker, de leadzanger van Procol Harum, krijgt alle royalty's van de wereldhit uit 1967 'A whiter shade of pale'. Dit heeft een rechter in hoger beroep 4 april 2008 bepaald. Eerder was door een rechtbank geoordeeld dat de vroegere organist van Procol Harum, Matthew Fisher, recht had op 40% van de royalty's omdat hij in aanzienlijke mate heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de wereldhit. Brooker was tegen deze beslissing in beroep gegaan.
Fisher werd in maart 1967 lid van Procol Harum. Brooker zegt dat het lied al daarvoor was gemaakt, door hemzelf en tekstschrijver Keith Read. Fisher beweert de kenmerkende orgelpartij van de klassieker te hebben geschreven.
Brookers advocaat vond het bizar dat Fisher, die de band in 1969 verliet en computerprogrammeur is, vier decennia nadat 'A whiter shade of pale' een hit werd opeens beweert dat hij een deel ervan heeft geschreven. Alleen al daarom zou de claim niet moeten worden toegekend, zei de advocaat.
'A whiter shade of pale' staat op #57 in de lijst van de 500 beste nummers aller tijden van het tijdschrift Rolling Stone.
bron: novum nieuws
april 2008

 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor