DE EXPORTWAARDE VAN DE NEDERLANDSE MUZIEK

De export van Nederlandse muziek is al een aantal jaar indrukwekkend te noemen en doet niet onder voor andere Europese landen. Op het gebied van dance behoort Nederland zelfs tot de absolute top met artiesten als Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren. In 2006 steeg de Nederlandse muziekexport met 10%, in vergelijking tot 2005, zo werd vandaag bekend uit een onderzoek van Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
De opbrengst van de export van Nederlandse populaire muziek was in 2006 een bedrag van 35,9 miljoen euro, een stijging van 10 % in vergelijking tot 2005 en van 13,6 % ten opzichte van 2004.

Belangrijke speler
Ongeveer 24,8% van de Nederlandse muziekexport in 2006 komt op het conto van concerten in de dancemuziekwereld. Op het moment dat de muziekreleases hierin worden meegenomen komt het percentage op 36.8%. Nederland is in dit genre mondiaal al enkele jaren één van de belangrijkste spelers.
 
Exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland
Het bedrag van 35,9 miljoen euro verwijst onder andere naar de opbrengsten van de exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland na aftrek van gemaakte kosten maar inclusief royalty’s, uitbetaalde salarissen aan Nederlandse werknemers, winst en belasting. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van rechtenorganisaties (BUMA, STEMRA en SENA) en informatie van bedrijven uit de Nederlandse muziekbranche.
 
Van de Nederlandse muziekexport is ongeveer 30,9 procent afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (€11,1 miljoen), bijna 30 procent komt van de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland (€10,7 miljoen) en ruim 39 procent van optredens van Nederlandse artiesten over de grens (€ 14,1 miljoen).

http://www.rtl.nl/(vm=/financien/rtlz/)/system/video/html/

 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor