Minister Plasterk (OC&W) wil geen popmuziekbeleid voeren Popmuziek het kabinetsbeleid inpraten. Dat was, kort gezegd, het doel waarmee Arda Gerkens (SP) 6 maart 2008 het Algemeen Overleg Popmuziek inging. Het overleg stond gepland om minister Plasterk aan de tand te voelen over het cultuurbeleid van de komende jaren, en dan in het bijzonder de rol van de popmuziek daarin. Van Gerkens´ doel kwam weinig terecht; OCW minister Plasterk zei zelfs niet de ambitie te hebben popmuziekbeleid te maken. Toch sleepte Gerkens drie belangrijke toezegging uit het overleg, waarin de emoties volgens voorzitter Van de Camp “prettig betrokken” waren.

De belangrijkste toezegging die Plasterk deed, was MusicXport beloven dat ze weer subsidie kunnen krijgen. Onlangs stopte de subsidie voor dit initiatief, dat voor veel artiesten de eerste stappen op de buitenlandse podia mogelijk maakte. Plasterk zegt hierover: “Ik ben bereid te praten over een vervolg. Ze [MusicXport, red.] moeten natuurlijk wel met een goed en strategisch plan komen.”

Ook op het gebied van poppodia doet Plasterk een belangrijke toezegging. Als Vroonhoven-Kok zegt dat teveel gemeenten te grote podia willen bouwen, is hij het eens. Hij belooft dit punt mee te nemen in zijn overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “Iedere gemeente wil natuurlijk wel een mooi groot podium, maar dat is lang niet altijd wenselijk. Het kan best wat kleiner,” aldus Plasterk.

Ten derde belooft Plasterk werk te maken van de frustratie die er in de popsector leeft over de “soms onmogelijke regels,” zoals Gerkens ze noemt. Plasterk geeft wel toe dat hij weinig meer kan doen dan dit neerleggen bij het Ministerie van BZK, dat zich bezighoudt met het terugdringen van de bureaucratie. Scepsis heerst in de reacties; Gerkens heeft het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden.

Tijdens het overleg ging meerdere malen de vraag over tafel of het wel nuttig was om dit overleg juist nu te houden. Op dit moment wordt immers het cultuursubsidie-stelsel volledig gereorganiseerd en is het wachten op het rapport van de adviescommissie van het nieuwe fonds NFPK. Zij buigen zich op dit moment over een structuur voor het fonds. In het rapport zal een eerste suggestie gedaan worden over het hoe het subsidiestelsel er vanaf 1 januari 2009 uit moet gaan zien.

bron: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/39334406
 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor