Goud Platina reglement per januari 2008 Goud/Platina reglement

De officiële status van Goud of Platina is te verkrijgen door een penning op te vragen bij het secretariaat van de NVPI. Zonder de NVPI-penning heeft een gouden of platina product geen internationaal erkende status en geen waarde. De NVPI-penning, bestaande uit een gouden of platina munt, dient op de uit te reiken onderscheiding zichtbaar aangebracht te worden. De penning wordt verkregen na schriftelijke verificatie van het verkoopcijfer inclusief handtekening van het eindverantwoordelijke directielid.

Muziek:
Voor muziektitels gelden vanaf 1 januari 2008 de volgende normen om in aanmerking te komen voor een gouden of platina penning.

Goud:
Singles – 25.000 exemplaren
Album populair – 30.000 exemplaren
Album klassiek/jazz – 15.000 exemplaren

Platina :
Singles – 50.000 exemplaren
Album populair – 60.000 exemplaren
Album klassiek/jazz – 25.000 exemplaren

Deze status geldt voor alle verkochte aantallen van één titel ongeacht de drager (cd/sacd/dvd-audio/lp/mc/md/12”/cd-single/download). Dubbelalbums of uitgaven die meer dan twee albums bevatten worden als één titel geteld. Bovengenoemde statussen gelden alleen voor geluidsdragers. Muziek in combinatie met beeld (VHS/DVD-video) valt onder de Videonormering. In het singlesegment is geen onderscheid tussen populair of klassiek/jazz.

Een gouden of platina status wordt verkregen over het aantal verkochte titels. Onder verkoop wordt verstaan het door de platenmaatschappijen aan de detailhandel, platenclub of ander verkooppunt geleverde en gefactureerde aantal, exclusief retouren. Premium verkopen of gratis weggeven exemplaren mogen niet in de telling meegenomen worden en mogen niet meewegen in de overweging van een statusverlening.

Video:
Voor videotitels gelden de volgende normen om in aanmerking te komen voor een gouden of platina penning.

Verkoopvideo
Goud – 50.000 exemplaren
Platina – 100.000 exemplaren

Verhuurvideo
Goud - gerealiseerde omzet van Euro 136.134, -
Platina - gerealiseerde omzet van Euro 226.890,-
Muziek dvd
Goud – 30.000 exemplaren
Platina – 60.000 exemplaren

De status voor verkoopvideo en verhuurvideo geldt voor alle verkochte aantallen van één titel ongeacht de drager (VHS/DVD). Voor MuziekDVD is een aparte normering ingesteld. Deze geldt alleen voor muziekDVD, VHS verkopen mogen hier niet bij opgeteld worden. DubbelDVD’s of uitgaven die meer dan twee titels bevatten worden als één titel geteld. Bovengenoemde statussen gelden alleen voor beelddragers.

Een gouden of platina status wordt verkregen over het aantal verkochte titels. Onder verkoop wordt verstaan het door de filmstudio’s aan de detailhandel, entertainment winkel of ander verkooppunt geleverde en gefactureerde aantal, exclusief retouren. Premium verkopen of gratis weggeven exemplaren mogen niet in de telling meegenomen worden en mogen niet meewegen in de overweging van een statusverlening.

Entertainment software:
Voor softwaretitels gelden de volgende normen om in aanmerking te komen voor een gouden of platina penning.

Games:
Goud - 40.000 exemplaren
Platina – 80.000 exemplaren

Non-games :
Goud: 7.500 Units
Platina: 15.000 Units


De status voor entertainment software geldt voor alle verkochte aantallen van één titel binnen één drager (Playstation/Xbox/Gamecube/Nintendo/CD-rom). Een titel kan dus een afzonderlijke gouden/platina status verkrijgen per verschillende drager. Uitgaven die meer dan twee titels bevatten worden als één titel geteld. Bovengenoemde statussen gelden alleen voor entertainment softwaretitels.

Een gouden of platina status wordt verkregen over het aantal verkochte titels. Onder verkoop wordt verstaan het door de softwaremaatschappijen aan de detailhandel, entertainment winkel of ander verkooppunt geleverde en gefactureerde aantal, exclusief retouren. Premium verkopen of gratis weggegeven exemplaren mogen niet in de telling meegenomen worden en mogen niet meewegen in de overweging van een statusverlening.

bron: nvpi januari 2008
 

© s. kroeske - j.fictoor