Muzieklabels slepen Usenet.com voor de rechter

Net als makers van p2p-software is de Amerikaanse nieuwsgroepenprovider verantwoordelijk, aldus de labels. Het Amerikaanse hooggerechtshof kwam in de zomer van 2005 met de uitspraak dat p2p-bedrijven in bepaalde gevallen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor auteursrechtenschending door hun gebruikers. Usenet.com voldoet aan die voorwaarden, zo stellen een aantal platenmaatschappijen in een aanklacht die ze bij een New Yorkse rechtbank hebben ingediend. De groep klagers omvat volgens Billboard onder andere Sony BMG, Warner, Virgin en Capitol.
De muziekmaatschappijen zijn vooral verbolgen over het feit dat bepaalde nieuwsgroepen 'expliciet aan copyrightschending zijn gewijd'. Volgens de aanklacht verkoopt Usenet.com nieuwsgroepentoegang met het verkooppraatje dat de dienst 'de beste manier is om aan gratis muziek te komen nu filesharingdiensten hun deuren sluiten'. De gewraakte tekst is op de site echter niet terug te vinden.
Wat wel op de site staat is dat Usenet-gebruikers extra privacy kunnen krijgen door gebruik te maken van de dienst Secure Tunnel. 'Wij geloven dat het niemand wat aangaat wat je op het internet of op usenet doet. We houden je downloads niet bij en je isp kan ook niets zien als je het Secure Tunnel.com-privacypakket erbij neemt', aldus de provider.
De labels eisen een schadevergoeding van onbekende hoogte en een verklaring waarin Usenet.com toegeeft dat het inbreuk maakt op auteursrechten. Weigert Usenet.com dit, dan moet de rechter de dienst uit de lucht laten halen. De beklaagde heeft nog niet op de zaak gereageerd.
Vorig jaar startte de Mpaa al processen tegen een aantal nieuwsgroepzoekmachines. Provider Verizon trok de stekker uit zijn usenetdienst, wat er in Nederland voor zorgde dat InterNLnet geen binary's meer aanbiedt. Ook Brein bekijkt de mogelijkheden om nieuwsgroepen aan te pakken wegens auteursrechtschending. In België ging provider Skynet begin dit jaar over tot het blokkeren van binary's in nieuwsgroepen.

bron: http://tweakers.net/nieuws/

 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor