Europese Commissie wil muziekrechten op EU-niveau regelen

De Europese Commissie wil auteursrechten op muziek EU-breed gaan regelen. Zo moet het makkelijker worden voor onlineaanbieders om nieuwe projecten te beginnen. Ook zal dat volgens de Commissie leiden tot een eerlijkere vergoeding.

De Europese Commissie wil dat auteursrechtorganisaties over de grenzen heen gaan kijken en auteursrechthouders transparanter worden vergoed voor het onlineaanbod. Volgens de Commissie werkt het huidige systeem niet goed meer. Elk land heeft een of meer organisaties die de auteursrechten beheren. Nu moet bijvoorbeeld een streamingdienst in elk land apart een licentie aanvragen. "Terwijl het internet geen grenzen kent, is de onlinemarkt voor muziekdiensten in Europa nog steeds gefragmenteerd. Een grote, geharmoniseerde markt is nog niet volledig van de grond gekomen", zo is te lezen in het rapport van de Europese Commissie. In Nederland is Buma/Stemra verantwoordelijk voor het beheer van de auteursrechten en het uitkeren van de vergoedingen aan artiesten.

Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66 'verwelkomt' het nieuwe plan van de Europese Commissie. "Dit is een belangrijke stap op weg naar een gezamenlijke Europese digitale markt. Eenduidige Europese regelgeving biedt nieuwe mogelijkheden om het potentieel van de Europese markt te benutten, en is tegelijkertijd een voorwaarde voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten en componisten".

De Europese Commissie wil met dit wetsvoorstel bereiken dat muzikanten een eerlijkere vergoeding krijgen voor hun werk. Zo staat in het document dat 'beheerders van auteursrechten hun vergoeding snel moeten uitkeren' en dat het uitkeren 'volledig transparant' moet zijn. Hiermee wil de Commissie de vergoeding aan muzikanten eerlijker maken. "De ontwikkeling van een groter legaal aanbod moet ook bijdragen aan het gevecht tegen piraterij", aldus de Europese Commissie in het wetsvoorstel. Het Europees Parlement buigt zich na de zomer over het voorstel.

bron: tweakers

 

© s. kroeske - j.fictoor