De nieuwste muziek centraal op Buma Rotterdam Beats

Rotterdam is volgende week drie dagen lang de hoofdstad van de internationale popmuziek, wanneer de tweede editie van Buma Rotterdam Beats losbarst.

Buma Rotterdam Beats is het nieuwe zakenplatform en showcasefestival voor onder meer hiphop, r&b, soul, reggae, dubstep en tropical bass, en besteedt aandacht aan de nieuwste en spannendste ontwikkelingen in de popmuziek. Speciale aandacht is er op deze tweede editie voor twee sterk in Nederland gewortelde stromingen: de internationale dansvloersensatie moombahton en de hitgevoelige mix van 'dirty' Dutch house en urban pop die op dit moment de wereldwijde hitlijsten domineert. Buma Rotterdam Beats bestaat uit een conferentieprogramma overdag en een muziekfestival 's avonds en vindt plaats van 17 tot en met 19 november.

Nadat de stad op donderdag 17 november is opgewarmd met de uitreiking van de State Awards in De Nieuwe Oogst en enkele verrassingsoptredens, trapt de conferentie vrijdag 18 november af met een keynote van de gerenommeerde universiteitsdocent, blogger en muziekonderzoeker Wayne Marshall (MIT University) uit de VS. Wayne Marshall is gespecialiseerd in de dwarsverbanden tussen Caribische, Nederlandse en Amerikaanse popmuziek en geeft colleges over hiphop, reggae, popmuziek en globalisering. Hij zal de Rotterdamse wortels bespreken van wereldwijd succesvolle clubmuziek en de boeiende evolutie van de zeer lokale bubbling-beweging naar de internationale impact van 'dirty' Dutch House en moombahton.
 
In haar dagprogramma geeft Buma Rotterdam Beats op verschillende niveaus een unieke kijk achter de schermen van de internationale muziekindustrie. Zo geeft 'mixtape-koning' DJ Whoo Kid van 50 Cent's G-Unit een exclusieve keynote speech. DJ Whoo Kid stond aan de basis van de legendarische guerrillacampagne in aanloop naar het debuutalbum van 50 Cent in 2003, en hielp als dj met zijn mixtapes en webpromotie talloze platina wereldhits, acts en carrières lanceren. Vanuit Engeland komt onder anderen Liam Tootill, managing director van SBTV, dat uitgroeide van een bescheiden jongensblog tot een toonaangevend platform voor internationale jongerencultuur. Het succesverhaal van zijn bedrijf is inmiddels onderwerp van de nieuwe Channel 4-serie From Bedroom To Boardroom. Aandacht voor de hitgevoelige mix tussen Dutch house en urban is er in Q&A's en panels met o.a. de dit jaar wereldwijd succesvolle Nederlandse pioniers DJ Chuckie (Dirty Dutch) en Munchi (moombahton).

Buma Rotterdam Beats is overdag een industry conference met een combinatie van inspirerende masterclasses, seminars, discussies en workshops met toonaangevende sleutelfiguren uit binnen- en buitenland. Vertegenwoordigers van de belangrijke Europese urban festivals, zoals Southport Weekender, Hip Hop Kemp, Appelsap, splash!, Hipnotik, en toonaangevende internationale media als XXL, Okayplayer, Pinboard, BBC Radio 1Xtra, Boiler Room, Bbarak en Juice Magazin, schuiven aan bij interactieve panels, interviews en netwerksessies. In het programma van Rotterdam Beats is steeds aandacht voor het smeden van nieuwe solide contacten en internationale connecties tussen muziekprofessionals.
 
Op zaterdag is tijdens de industry conference tevens talentenprogramma Next Beats met onder meer een productieworkshop van Om'mas Keith van Sa-Ra Creative Partners, die recent nog meewerkte aan het platina-album Watch The Throne van Kanye West en Jay-Z. Om'mas Keith produceerde voor onder meer Frank Ocean, Jill Scott, John Legend en Erykah Badu. De invloedrijke Nederlandse producer Kubus duikt in zijn workshop diep in de wereld van de analoge en digitale synthesizers. En Britse soulbelofte Szjerdene, die ook optreedt, geeft een workshop over stemgebruik in de studio en op het podium.
 
Tijdens de tweede editie van Buma Rotterdam Beats komt de muziekindustrie volgende week in alle facetten aan bod komt, steeds gefocust op moderne muziek van zwarte oorsprong. In workshops en masterclass is aandacht voor publishing, styling, dj-vaardigheden, financiën, muziekjournalistiek, artiestenbranding, artiestenmanagement en alle ins en outs van de entertainmentindustrie. Pavan Mukhi van het Britse Foreign Beggars vertelt hoe hij zijn lokale succes bij Britse piratenstations uitbouwde naar een wereldwijd niveau en wat er bij komt kijken om dat succes vast te houden. En Kees de Koning, Jiggy Djé en Blaxtar vertellen hoe ze hun respectievelijke hiphoplabels runnen en aanpassen op een steeds veranderende markt.
 
's Avonds treden tijdens Buma Rotterdam Beats in de vijf festivallocaties een paar van de meest spraakmakende namen uit Europa en de VS op. De Amerikaanse hiphopsensatie Action Bronson treedt voor het eerst in Nederland op na de finale van de Beat M Up International Beat Battle. Europese kwaliteitshiphop is sterk vertegenwoordigd met onder anderen l'Entourage (Frankrijk), Piff Gang (Engeland) en Kraantje Pappie en Jiggy Djé (Nederland). Het concert van grote soulzanger Charles Bradley uit Amerika, raakte in mum van tijd uitverkocht, maar er kwamen nog extra kaartjes beschikbaar. En aanraders van eigen bodem zijn onder meer de Homegrown-avond in samenwerking met MCN en Top Notch, met nieuwe rapbeloftes als Ome Omar, Mr. Polska, Freez en Ojajoh; en het optreden met band van multi-talent Sef op zaterdagavond, die een week later zijn langverwachte debuutalbum De Leven zal uitbrengen.
 
Op de feesten van Buma Rotterdam Beats ligt de focus op dat laatste: de beats. De Tropical Bass-avond focust op het succes van dance met Latijns-Amerikaanse, Nederlandse en Caribische wortels, met sets en shows van Munchi, Fellow, Marfox uit Portugal en Bert on Beats uit Estland. Tijdens de avond Jamaican Bass treden reggaeacts Gappy Ranks (UK) en Rass Motivated (NL) op naast sets van de toonaangevende dancehall-dj's Waxfiend (Jamrock) en Robbo Ranx (BBC Radio 1Xtra). En het Rotterdamse dubstep-label Subway presenteert op een speciale avond sets van onder meer Benny Page & Zero G (UK), Taiki & NUlight (UK), NoizBoiz (live), Akkachar, Sinister Souls en Nicon.

Buma Rotterdam Beats gelooft dat het met het netwerk- en festivalprogramma van de tweede editie een belangrijke volgende stap zet om, in navolging van partnerfestivals Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event, uit te groeien tot hét Europese platform binnen haar eigen genre.

Buma Rotterdam Beats vindt plaats op 17, 18 & 19 november en wordt georganiseerd door Stichting Rotterdam Beats, een initiatief van Buma en De Nieuwe Oogst en mede mogelijk gemaakt door Sena. Voor uitgebreidere programma-informatie over festival en conferentie: www.buma-rotterdam-beats.nl

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl

 

© s. kroeske - j.fictoor