Steve Jobs wil online muziekmarkt openbreken Apple-topman Steve Jobs heeft de grote muziekmaatschappijen opgeroepen online muziek voortaan zonder kopieerbeschermende software aan te bieden.
Zonder deze software, genaamd Digital Rights System (DRM), zouden gedownloade liedjes voortaan op elke muziekspeler afgespeeld kunnen worden.
De uitspraken van Jobs zijn opvallend, omdat het bedrijf achter de iPod de laatste tijd onder vuur ligt. De kritiek, onder meer van de Nederlandse Consumentenbond, richt zich op het feit dat liedjes die van de digitale Apple-muziekwinkel iTunes komen, niet op andere muziekdragers kunnen worden afgespeeld dan de iPod. Apple beschermt zijn online muziek met software, genaamd 'Fairplay'.
Jobs gaf aan dat zonder 'Fairplay' Apple zijn muzieklicenties, die het koopt van muziekmaatschappijen, niet kan beschermen. Hij denkt dat het afschaffen van DRM goed zou zijn voor de consument en de aanbieders van muziek. Platenmaatschappijen hebben niet enthousiast gereageerd op het voorstel van Jobs. Ze verwachten de kopieerbescherming voorlopig niet af te schaffen (ANP).

 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor