Bertelsmann werkt aan overnames in muziekmarkt

Het Duitse uitgeefconcern Bertelsmann wil uitbreiden op de muziekmarkt. BMG (Bertelsmann Music Group), de organisatie binnen Bertelsmann waar muziekrechten worden geregeld, moet groeien dankzij acquisities. Het doel is een van de grootste muziekrechtenorganisaties ter wereld te worden. Men heeft dit jaar tot €1 mrd te besteden aan mogelijke acquisities.

Zo moet BMG uitgebreid worden naar acht landen, met rechten van meer dan 300.000 nummers. Dat stelt Thomas Rabe, financieel directeur van Bertelsmann tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Eerder ging het gerucht al dat Bertelsmann geïnteresseerd zou zijn in Warner Music. Dat lijkt nu bewaarheid te worden.

Naast expansie op de muziekmarkt, wil Bertelsmann, onder meer voor 90,4% eigenaar van de RTL Group, eigenaar van Random House (uitgeverij), Grüner + Jahr (drukkerij/uitgeverij), mediadienstengroep Arvato en de Direct Group, boekhandels (o.a. ECI en Boek & Plaat in Nederland) komend jaar ook meerdere startups overnemen, en groeien in landen als China en India.

Bertelsmann zag in 2010, mede dankzij de verbeterde Europese televisieadvertentiemarkt, de winst stijgen naar € 656 miljoen, van € 35 miljoen in 2009. De omzet steeg met 4,5 procent naar € 15,78 miljard. In 2009 boekte het bedrijf een omzet van € 15,4 miljard.

Het bedrijf bestaat al sinds 1835 en is één van de grootste private ondernemingen in Europa.

bron: o.a. http://www.emerce.nl/nieuws/

 

© s. kroeske - j.fictoor