KoЯn tekent uniek contract bij Virgin/EMI Music

De Amerikaanse Nu-metalband KoЯn en muziekmaatschappij EMI Music bundelen hun krachten in een innovatieve overeenkomst die niet alleen studio-opnames behelst, maar ook een joint venture in publishing, optredens, dvd’s, merchandise, sponsorship en andere activiteiten zoals film, televisie, boek en gameprojecten.
Deze nieuwe vorm van overeenkomst brengt de belangen van de artiest en de muziekmaatschappij dichter bij elkaar. Het biedt de bandleden van KoЯn een unieke relatie met hun platenmaatschappij en het geeft EMI de kans nauwer samen te werken met de band en hun management in alle opzichten van hun carrière.

KOЯNJonathan Davis, Fieldy, James "Munky" Shaffer en David Silveria – herdefinieerden de parameters van heavy rockmuziek. Hun introspectieve teksten, intense zang, vulcanische ritmes en heftige gitaartexturen zorgden voor een revolutie in het genre. Het is een van de meest populaire hard rock bands in de wereld op dit moment met een toegewijde aanhang en alom geroemde live performances. Wereldwijd heeft de band meer dan 25 miljoen albums verkocht. Hun laatste vier albums debuteerden in de top drie van de Amerikaanse Billboard Top 200, waarvan twee op de eerste plaats.
De band staat bekend om hun extensieve tournees. In 1998 creéerden ze de Family Values Tour, waarvan ze zelf headliner waren. De vier edities van deze Tour waren uiterst succesvol.  Een nieuw, nog titelloos, album later dit jaar vormt het startpunt van de nieuwe samenwerking tussen KoЯn en Virgin/EMI. Het is het eerste studioalbum van de band sinds de platina plaat “Take A Look In The Mirror” uit 2003. (note SK: het nieuwe album verscheen in 2005: See you on the other side )

Doordat de overeenkomst verder gaat dan alleen een contract voor studioalbums biedt het de band de mogelijkheid om nog verder te gaan in de multi-platform release van muziek. KoЯn is een trendsetter daarin, van de online televisie campagne in 1998 tot het uitzenden van live optredens in bioscoopzalen recentelijk. Met hun nieuwe partner EMI kijkt KoЯn verder naar onder meer mobiele telefonie, games en andere nieuwe technologieën, zoals high definition en interactieve televisie om het publiek nog meer en beter te bereiken.
EMI’s overeenkomst met KoЯn is gebaseerd op de innovatieve en succesvolle samenwerking van de muziekmaatschappij met popster Robbie Williams. In 2002 sloot de grootste mannelijke soloartiest van Europa als eerste een dergelijke overeenkomst tussen een artiest en een muziekmaatschappij.

KoЯn’s zanger Jonathan Davis: “Ik had altijd het gevoel dat ik werkte voor een platenmaatschappij. Nu heb ik het gevoel een echte partner te hebben. Ik verheug me op dit nieuwe hoofdstuk in onze carrière.”
Ieder muziekgenre heeft artiesten die de toets der tijd doorstaan en KoЯn is een rock act met ongeëvenaarde langlevenheid”, aldus David Munns, vice-president van EMI Music wereldwijd en CEO van EMI Music North America. “Als je luistert naar dit verbluffende nieuwe album en hun huidige live show bekijkt, is het duidelijk dat KoЯn nog heel lang mee kan. We zijn heel content een samenwerking met hun aan te kunnen gaan.
Jeff Kwatinetz, CEO van The Firm: “Gedurende hun illustere carrière heeft KoЯn altijd nieuwe terreinen verkend, dus het is geen verrassing dat ze de juiste band zijn voor een dergelijke unieke overeenkomst. We hebben veel bewondering en respect voor David Munns en Alain Levy, wiens loopbaan in het teken staat van vooruit denken en risico’s nemen, en we hebben veel vertrouwen in het team dat ze hebben samengesteld bij Virgin/EMI. Deze deal weerspiegelt de noodzakelijk evolutie die onze industrie moet maken, de belangen verenigen van bands, management en muziekmaatschappijen. In dit proces krijgt KoЯn ongeëvenaarde artistieke vrijheid en controle over alles in hun carrière zonder daarbij EMI in de weg te zitten. In plaats van het gebruikelijk geruzie tussen artiest en label over een groter deel van een kleine taart, hebben we een manier gevonden om volgens ons de taart aanzienlijk groter te maken.”
Kwatinetz voegt er aan toe: “Hoewel iedere platenmaatschappij waarmee we gesproken hebben een substantieel bod deed, was EMI de enige die bereid was de stap te zetten om dit model te realiseren.
Matt Serletic, general manager en CEO van Virgin Records: “KoЯn’s onvergelijkbare en innovatieve aanpak heeft een van de meest intense, gedenkwaardige geluiden in de wereld gecreëerd, die een diepe, langdurige en intensieve band met hun fans heeft opgeleverd. Iedereen bij Virgin is zeer enthousiast om een samenwerking aan te gaan met KoЯn, een band die niet alleen een genre heeft gedefinieerd, maar met dit geweldige nieuwe album, ook een stap verder zet.”


note SK: Door een ernstige bloedziekte van Jonathan Davis werd de Europese tournee van 2006 geannuleerd.

Op 31 juli 2007 kwam het nieuwste album Untitled uit.

 

© s. kroeske - j.fictoor