Winnaars Edison Jazz/World 2009

De Edison Stichting heeft de winnaars bekend gemaakt van de Edison Jazz/World 2009. Winnaars zijn Bennink, Borstlap en Glerum, Randy Brecker, Ilja Reijngoud Quartet featuring Fay Claassen, Izaline Calister, Charles Mingus, Miles Davis en Ate Doornbosch zijn programma 'Onder de Groene Linde'. De Edisons Jazz/World 2009 worden op 18 november 2009 in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven uitgereikt.

Winnaars:

Jazz Nationaal: Bennink, Borstlap en Glerum –Monk vol.1
Volgens de jury is het doorgewinterde trio er bijzonder goed in geslaagd om de muziek van de kampioen van de hoekige, ritmische sprongen en onverwachte intervallen, opnieuw gestalte te geven.

Jazz Internationaal: Randy Brecker – Randy in Brasil
Randy Brecker brengt als geen ander muzikale domeinen samen en verrijkt ze naar nieuwe hoogten. De nu met een Edison bekroonde productie 'Randy in Brasil' is daarvan het zoveelste overtuigende bewijs.

Jazz Vocaal: Ilja Reijngoud Quartet featuring Fay Claassen – The Shakespeare Album
Reijngoud's smaakvolle toonzetting van Shakespeare's woorden levert bijzonder fraaie resultaten op, mede dankzij de overtuigende vertolking van nachtegaaltje Fay Claassen en Reijngoud's spelende kwartet.

World Music: Izaline Calister - Speransa
De jury is onder de indruk van de manier waarop Calister en haar band, een perfecte mix van diverse stijlen heeft weten te bereiken in de dertien songs die het album telt. Muziek gebaseerd op het traditionele Curaçaose ritme-idioom maar wel met een Westerse aanpak.

DVD Jazz/World: Charles Mingus - Epitaph
Een glorieuze dvd die eigenlijk in de collectie van iedere, zichzelf serieus nemende, jazzliefhebber hoort te prijken. Een waardig eerbetoon aan de onvergelijkbare bassist, componist en bandleider Charles Mingus, gigant in de annalen van de Amerikaanse jazzgeschiedenis.

Bijzondere uitgave Jazz
: Miles Davis – Kind of Blue, 50th Anniversary Edition
De bedrieglijke eenvoud van de muziek, George Russell's graag geciteerde theorie, de verschillende bezettingen, de minimale voorkennis die Davis' zijn musici verstrekte tijdens de opnamen sessies. Het blijken in deze zorgvuldige heruitgaven eens temeer de ingenieuze bouwstenen van een visionair jazzmusicus.

Bijzondere uitgave World: Various - Onder de Groene Linde
Met deze uitgave van negen cd's met traditionele Nederlandse volksmuziek uit de archieven van Onder de Groene Linde (programma van Ate Doornbosch), elk gegroepeerd rond een specifiek thema, komt voor het eerst het Nederlands muzikaal culturele erfgoed zo uitgebreid beschikbaar. De uitgave maakt verder indruk op de jury, door de zeer uitvoerige en fraai verzorgde gedrukte toelichting op de veldopnamen.

bron: http://www.edisonjazz.nl/

 

© s. kroeske - j.fictoor