Voorverkoop MPF (Mega Piraten Festijn) in Gelredome van start

Het eerste Mega Piraten Festijn in het Gelredome is nog maar net achter de rug, of de voorverkoop voor de tweede editie is al begonnen. Op zaterdag 11 december 2010 mag Arnhem zich weer opmaken voor een invasie van Nederlandstalige artiesten en hun fans. Het eerste MPF in het Gelredome was een enorm succes. Het stadion was op enkele honderden plaatsen na uitverkocht en de publieksreactie was uitzinnig. Het MPF noemt zichzelf al jaren liefkozend ‘Het grootste meezingfestijn van Nederland’, maar in het Gelredome werd een nieuwe standaard gezet. Nog nooit klonk het Nederlandstalige lied uit zoveel kelen tegelijk! Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.megapiratenfestijn.nl.

Natuurlijk is nog lang niet het volledige programma bekend, maar de organisatoren kunnen in elk geval al de volgende namen bekend maken: Jan Smit, Nick & Simon, Jan Keizer, René Schuurmans, Frans Duijts, De Piratentoppers, 3JS, Marianne Weber en Corry Konings. “We zijn er vroeg bij”, weet organisator Eddy Mensink. “Maar dat komt door de ontzettend goede reacties die we hebben gekregen naar aanleiding van het eerste MPF in het Gelredome. Veel mensen vroegen meteen na afloop al om kaarten voor de volgende editie. Vandaar dat we nu dus al met de voorverkoop zijn begonnen!” Het MPF in het Gelredome vormt ook dit jaar weer de finale van de grote MPF-tournee. Het reizende muziekfestival zal dit jaar naar schatting zo’n veertien haltes krijgen. Enkele locaties zijn afgestoten. Dat treft met name het oosten van het land. “We gaan dit jaar niet meer naar Lemelerveld, Markelo en Vroomshoop”, vertelt Eddy. “Dat is natuurlijk jammer, maar in die regio hebben we al het grote MPF in Nieuwleusen. We waren daar bezig om de markt te overspoelen met Piratenfeesten. Dat werkte niet. We willen terug naar een zekere mate van exclusiviteit!” Voor het eerst zal het MPF dit jaar ook een bezoek brengen aan België. Op zaterdag 25 december doet de MPF-karavaan Hoogstraten aan, een Belgische plaats, drie kilometer over de grens met Nederland.

Alle leeftijden
 “En er is nog meer goed nieuws”, vertelt Mensink. “We worden weer een evenement voor alle leeftijden! Vorig jaar lieten we alleen maar bezoekers van 16 jaar en ouder toe. Daarvoor hebben we gekozen in verband met de strenge alcoholregelgeving. We hadden in de periode daarvoor meerdere boetes gekregen omdat het in de praktijk gewoon niet te voorkomen is dat jongeren onder de 16 ook alcohol krijgen. Als ze een vriend van 16 bij zich hebben en hij haalt het bier en deelt het vervolgens aan hen uit, dan ben je in overtreding. Maar goed, dat heeft ons nooit helemaal lekker gezeten. En ook de bezoekers niet. De hele kwestie heeft het zelfs geschopt tot in het Jeugdjournaal. Het MPF was namelijk bedoeld als een feest voor het hele gezin. En daarom hebben we besloten dat kinderen dit jaar weer welkom zijn. Dat houdt wel flink wat extra controle in, maar dat is dan maar zo!

Begrip
Het Mega Piratenfestijn is inmiddels in heel Nederland een begrip. De opzet van het MPF is even simpel als doeltreffend. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en de van RTV-Oost bekende presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Zien is geloven. Willie is eigenwijs en presenteert gewoon in zijn Overijsselse dialect. En iedereen verstaat hem. De sfeer spat van het podium af! Maar de grootste artiest is het publiek zelf: in de polonaise, hossend of gewoon lekker met een biertje in de hand, alles kan en mag. De Mega Piratenfestijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek.

Voor meer informatie zie www.megapiratenfestijn.nl.

Programma
Jan Smit, Nick & Simon, Jan Keizer, René Schuurmans, Frans Duijts, De Piratentoppers, 3JS, Marianne Weber en Corry Konings. Meer namen volgen nog

Agenda
Het MPF heeft dit jaar haltes in onder andere Neer (27 maart); Tiel (24 april); Zelhem (1 mei); Borger (15 mei); Wapenveld (27 augustus); Wanroij (11 september); Hoogstraten (België, 25 september); Marum (8 oktober); Nieuwleusen (29 oktober) en het Gelredome in Arnhem (11 december). Meer data volgen nog.

Bron:  http://www.megamediamagazine.nl/react.php?id=8455

 

© s. kroeske - j.fictoor