Y Youtube heeft een licentie verworven van Buma/Stemra op het gebruik van filmpjes met muziek op het videoplatform. De verrassende overeenkomst zorgt dat componisten en muziekuitgevers een vergoeding krijgen als hun muziek in een video wordt gebruikt.

De overeenkomst loopt volgens directievoorzitter Cees Vervoord van Buma/Stemra "enkele jaren". Youtube betaalt daarvoor een vast bedrag, waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt.

Internetgebruikers kunnen voor de duur van de deal onbeperkt filmpjes van Youtube op hun website plaatsen zonder voor een rekening van de rechtenorganisatie te hoeven vrezen. Buma/Stemra maakt daarbij geen onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik.

Buma/Stemra vertegenwoordigt zo'n 17.000 Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, en incasseert voor haar leden een vergoeding voor gebruik en hergebruik van hun werk. Dat doet het in Nederland ook voor nog eens zo'n twee miljoen buitenlandse rechthebbenden.

'Youtube-belasting'
Eerder dit jaar maakte de organisatie bekend eigenaren van websites te willen laten betalen om filmpjes van bijvoorbeeld Youtube te embedden op hun homepages. Gebruikers zouden per jaar 130 euro moeten afdragen om maximaal zes filmpjes te gebruiken. Buma/Stemra zei toen echter te streven naar overeenkomsten met grote partijen als Youtube, Hyves of Myspace.

Het plan voor die wat al gauw de 'Youtube-belasting' ging heten, leidde tot grote beroering onder webloggers, en ook in de Tweede Kamer. Het CDA, GroenLinks en de SP stelden kamervragen. Ze waren ongerust dat de maatregel zou leiden tot hoge rekeningen voor ouders wier kroost muziek op Hyves postte en dat innovatie op internet zou worden belemmerd. Ook hadden ze twijfels bij de juridische basis voor de plannen.
In oktober besloot Buma/Stemra vanwege de commotie en na politieke druk het geld voorlopig niet te innen.

Erkenning
Vervoord is opgetogen over de overeenkomst, waarover maandenlang is gepraat. Hij noemt het een "belangrijke erkenning" dat de leden van Buma/Stemra recht hebben op een vergoeding voor het gebruik van hun werk. Volgens de directievoorzitter is de organisatie met "verschillende andere partijen" in overleg over vergelijkbare overeenkomsten, maar hij wil niets kwijt over de status van die gesprekken.

Patrick Walker, die bij Youtube in Europa verantwoordelijk is voor het sluiten van partnerschappen als dit, is ook blij met het akkoord. Youtube heeft ook in verschillende andere landen dergelijke overeenkomst. Onlangs werd zo'n deal met de Britse rechtenorganisatie PRS na zware onderhandelingen verlengd.

Goed voor gebruikers
Ot van Daalen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, die zeer kritisch was over de plannen van Buma/Stemra, reageert positief op de overeenkomst. "Dit is goed voor de gebruiker, die weet nu waar hij aan toe is." Wel vindt hij het jammer dat de overeenkomst alleen voor Youtube geldt.
Volgens Van Daalen heeft de overeenkomst nog geen antwoord gegeven op de vraag of voor embedden eigenlijk wel een vergoeding verschuldigd is. "Er is een vast bedrag afgesproken, dus de vraag of embedden een aparte openbaarmaking is, is in het midden gelaten."

Bits of Freedom noemt de juridische grondslag voor het sturen van rekeningen voor embedden twijfelachtig. De organisatie gaat in januari met Buma/Stemra in gesprek om te bespreken hoe de rechtenorganisatie om gaat met materiaal dat niet onder de overeenkomst met Youtube valt, zoals filmpjes van andere platforms, of het embedden van audio.

bron: http://www.nu.nl/internet/

 

© s. kroeske - j.fictoor