Akon kopieert nummer Nederlandse dj De Amerikaanse hiphopartiest en componist Akon heeft een nummer van de Nederlandse dj Maurice Huismans geplagieerd. De plagiaatcommissie van auteursrechtorganisatie Buma Stemra heeft Huismans in het gelijk gesteld.
Volgens Huismans is het nummer 'Right now (na na na)' van Akon een kopie van zijn lied 'Summerlove'.
De Nederlandse dj zegt maandag 13 juli in een eerste reactie de uitspraak 'helemaal te gek' te vinden.
Hoeveel geld met het nummer gemoeid is, weet Huismans niet precies.
"Maar het nummer van Akon heeft in veel landen hoog in de lijsten gestaan, er zijn ringtones van gemaakt, hij heeft het nummer tijdens zijn wereldtournee ten gehore gebracht, dus het zal om een flink bedrag gaan."

Hoewel Huismans heel blij is met het vonnis, is het nog maar de vraag of hij het geld dat met 'Right now (na na na)' is opgehaald binnenkort op zijn bankrekening ziet staan, beseft de dj ook. Dinsdag 14 juli komen de partijen in de zaak samen voor een overleg.
"Er is een grote kans dat de tegenpartij in Nederland naar de rechter gaat om de uitspraak aan te vechten, maar negen van de tien keer volgt de Nederlandse rechter het vonnis van de commissie, dus daar zullen wij ook wel in het gelijk worden gesteld."
Mogelijk komt er een schikking, denkt de dj. "Maar als wij die niet accepteren en we voor Nederland ons gelijk hebben behaald, moeten we dan mogelijk evengoed nog in Amerika naar de rechter, aangezien het rechtssysteem daar heel anders in elkaar zit. De tegenpartij kan zeggen de Nederlandse commissie niet te erkennen. Dus het kan allemaal nog wel even duren."
Huismans schreef zijn nummer jaren geleden samen met Jorrit ter Braak. De single is in Nederland nooit een hit geworden, maar in andere Europese landen deed het nummer het goed.
In Spanje, Portugal, Scandinavië, Turkije, Zuid Amerika en in Oost Europa haalde het nummer een top-tiennotering. Akon brak enkele jaren geleden door en scoorde wereldwijd hits met 'Lonely', 'Smack that' en 'The sweet escape'.
bron: nu.nl
 

© s. kroeske - j.fictoor